Built adjacent to a mature oak tree, the house is made predominantly of timber and brick, deliberately reflecting the traditional materials of the area.

The main organizing element of the house is the principal stair that sits centrally in the plan, becoming both conduit and separator between the living spaces that face the garden and the more private bedroom spaces that are contained in the oak clad tower.

The simplicity of the plan combined with an interlocking three-dimensional geometry, has produced a rich internal spatial sequence where sunlight penetrates into every corner of the building. Unexpected vistas, hidden voids and the use of two staircases, create a route that gradually reveals the interior.

Places have been carefully designed for sculpture and paintings to be displayed without the whole feeling like an art gallery; the house resolutely remains a private domestic space.

Tall House, Wimbledon UK
2000 - 2002