The school is set in 265 acres of playing fields and woodland. The new master-plan creates a simple circulation route for staff and pupils with a new central courtyard linking both the existing facilities and the new buildings. By moving the main circulation out of the old house, the architectural integrity of the old house is preserved.

 

The new classrooms will house the nursery, reception and pre-prep, with the art department on the first floor giving views over the neighbouring farmland.

 

The architecture of the new buildings is an interpretation of the traditional timber agricultural barn: large, simple-shaped buildings with open, slatted-timber sides.  As well as being a natural part of the British rural landscape, it also helps to place the new buildings in an appropriate hierarchical relationship with the existing brick-built house as secondary, or subsidiary buildings. 

Great Walstead School
2015 - 2016